Τα καταφύγια αναβαθμίζονται,

εκσυγχρονίζονται, ανανεώνονται

ώρα να συμβεί το ίδιο και με τις αντιλήψεις μας

 

 

 

 

Η εικόνα των ελικοπτέρων που μεταφέρουν υλικά στον Όλυμπο εξακολουθεί να προβάλλεται ως σπάνια… και είναι. Ενώ θα ‘πρεπε να προκαλεί πολύ μεγαλύτερο ενδιαφέρον και να ‘ναι σπάνια, η εικόνα των μουλαριών που αγκομαχάνε να μεταφέρουν, στα 2000 και στα 2500 μέτρα υψόμετρο, υλικά και απαραίτητα εφόδια.

Η τρίτη κατά σειρά αναβάθμιση/update των τριών κυριότερων ορειβατικών καταφυγίων μεγάλου υψομέτρου του Ολύμπου είναι γεγονός και ολοκληρώνεται ήδη, αφού τα ελικόπτερα ανέλαβαν το δεύτερο σημαντικότερο τμήμα της όλης επιχείρησης: την μεταφορά των υλικών. Πρώτο σημαντικότερο παραμένουν τα κονδύλια.

Η απαραίτητη αυτή αναβάθμιση έφερε στο Λιτόχωρο και τον Νίκο Κοντό, πρόεδρο της Ελληνικής Ομοσπονδίας Ορειβασίας Αναρρίχησης, και η κουβέντα μαζί του αφορούσε όλα αυτά που αλλάζουν στα καταφύγια Α, Β και Γ, αλλά και το τι πρέπει να γίνει ως επόμενο βήμα, ως επόμενα βήματα. Και “πρέπει” να γίνουν γιατί ο Όλυμπος έχει ήδη μεγάλη και συνεχώς αυξανόμενη επισκεψιμότητα ορειβατών και περιηγητών και οι ανάγκες, οι απαιτήσεις και οι συνθήκες έχουν αλλάξει. Και ήδη στον υπόλοιπο κόσμο είναι σπάνια η εικόνα των υποζυγίων που μεταφέρουν τεράστιο όγκο φορτίων σε μεγάλα υψόμετρα. Αλλά και γιατί ο Όλυμπος έχει 12μηνο τουρισμό και όχι η παραλία. Και είναι ένας τουρισμός που ενισχύει την ανάπτυξη με απόλυτο σεβασμό του Περιβάλλοντος και όχι το αντίθετο.

Δείτε την συνέντευξή του στην Ε τ Ο.