κι ένα ποίημα λιτοχωρίτη εκπαιδευτικού, επ’ ευκαιρία της γιορτής
Η ΠΙΕΡΙΑ ΤΙΜΗΣΕ ΤΟΝ ΠΡΟΣΤΑΤΗ ΤΗΣ ΟΣΙΟ ΔΙΟΝΥΣΙΟ
Στις 23 Ιανουαρίου η Εκκλησία τιμά τη μνήμη του Οσίου και Θεοφόρου Πατρός ημών Διονυσίου του εν Ολύμπω, κτήτορος της ομώνυμης Ιεράς Μονής, που βρίσκεται κοντά στο Λιτόχωρο Πιερίας.
Την Τετάρτη 22 Ιανουαρίου το απόγευμα η Αδελφότητα της Ιεράς Μονής υποδέχθηκε το ιερό λείψανο του Οσίου Νικάνορος Ζάβορδας, φίλου και συνασκητού του Αγίου Διονυσίου. Ακολούθησε η μεταφορά της θαυματουργής εικόνας της Παναγίας από το άβατο της Ιεράς Μονής προς το Καθολικό. Σημειωτέον ότι κατά την τοπική παράδοση την εικόνα αγιογράφησε ο ίδιος ο Άγιος Διονύσιος.
Ακολούθησε ο Αρχιερατικός Εσπερινός χοροστατούντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Κυδωνιών κ. Αθηναγόρα, εκπροσώπου του Παναγιωτάτου Οικουμενικού Πατριάρχου, συμπροσευχομένου του οικείου Μητροπολίτου κ Γεωργίου.
Ο Εσπερινός, η Λιτή και η Αρτοκλασία τελέστηκαν κατά τη μοναστηριακή τάξη.
Την κυριώνυμη ημέρα, τελέστηκαν το Μεσονυκτικό, ο Όρθρος και Αρχιερατικό Συλλείτουργο προεξάρχοντος του Πατριαρχικού Εκπροσώπου.
Το απόγευμα της εορτής τελέστηκε ο Εσπερινός και το Κτητορικό Μνημόσυνο, προεξάρχοντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Γέροντος Καισαρείας κ. Θεοφυλάκτου.
Στην εφετινή πανήγυρη συμμετείχαν ακόμη οι Καθηγούμενοι των Ιερών Μονών Αγίου Νικάνορος Ζάβορδας Αρχιμ. Σεραφείμ, Παναγίας Άνω Ξενιάς Μαγνησίας Αρχιμ. Νεκτάριος, Αγίου Συμεών Καλάμου Αρχιμ. Συμεών και Τιμίου Προδρόμου Σκήτεως Βεροίας Αρχιμ. Πορφύριος, συνοδευόμενοι από μέλη των Μοναστικών Αδελφοτήτων.
Έψαλλαν και διακόνησαν Αγιορείτες Πατέρες κληρικοί και ιεροψάλτες από το Άγιον Όρος και από διάφορα άλλα μέρη, έλαβαν μέρος πολλοί ιερείς και διάκονοι από διάφορες Ιερές Μητροπόλεις.
Παρέστησαν επίσης εκπρόσωποι των τοπικών Αρχών και πλήθος πιστών, που από νωρίς το απόγευμα της παραμονής μέχρι τις βραδινές ώρες της κυριώνυμης ημέρας κατέκλυσαν τους χώρους της Ιεράς Μονής, ευνοούντος του καλού καιρού.
Ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Κίτρους, Κατερίνης και Πλαταμώνος κ. Γεώργιος, σε κάθε περίπτωση ευχαρίστησε τον Παναγιώτατο Οικουμενικό Πατριάρχη για την ανάθεση της εκπροσωπήσεώς του στον Μητροπολίτη Κυδωνιών κ. Αθηναγόρα, τον ίδιο τον Πατριαρχικό Εκπρόσωπο, τους κληρικούς, ιεροψάλτες και διακονητές καθώς και τους πολυπληθείς πιστούς που έλαβαν μέρος στην ετήσια αυτή πανήγυρη.
Η Θ. Λειτουργία και μικρές πανηγύρεις τελέστηκαν και σε όλες της Ενορίες της Ιεράς Μητροπόλεως. Να σημειωθεί ότι ο Άγιος Διονύσιος τιμάται ως Προστάτης και Έφορος όλης της Πιερίας. Πολλοί πιστοί, άνδρες και γυναίκες, φέρουν το όνομα του λαοφιλούς Αγίου και τον επικαλούνται στις προσευχές τους.
ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΛΙΤΟΧΩΡΙΤΩΝ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ
ΣΤΕΓΗ: Μπιζανίου44, ΤΚ 54639 Θεσσαλονίκη, τηλ.: 2310818260
Θεσσαλονίκη, 2-1-2025
Π Ρ Ο Σ Κ Λ Η Σ Η
Την Κυριακή, 26 Ιανουαρίου 2025, θα πραγματοποιηθεί με κάθε επισημότητα, στο Σύλλογο (Μπιζανίου 44, Θεσσαλονίκη) η μεγάλη ετήσια εκδήλωση στη μνήμη του Αγίου Διονυσίου του εν Ολύμπω. Η εκδήλωση θ’ αρχίσει με τη Θεία Λειτουργία και Αρτοκλασία στον Ιερό Ναό του Αγίου Ιωάννου Χρυσοστόμου (περιοχή Παπαφείου) στις 10 π.μ., όπου θα χοροστατήσει ο Σεβασμιότατος Μητροπολίτης Γρεβενών κ.κ. ΔΑΒΙΔ, ο οποίος και θα τιμηθεί ιδιαιτέρως για τα δεκάχρονα από την ενθρόνισή του στη Μητρόπολη Γρεβενών. Στη συνέχεια, στη Στέγη του Συλλόγου, θα πραγματοποιηθεί η καθιερωμένη Δέηση, η κοπή της Βασιλόπιτας, η παρουσίαση του νέου Λευκώματος – Ημερολογίου μας και Διάλεξη από τον κ. Μιχάλη Φαργκάνη, Διδάκτωρ Θεολογίας Α.Π.Θ.
με θέμα:
«Ιστορική Τοπογραφία του Λιτοχώρου»
Στην εκδήλωση έχουν κληθεί να παραβρεθούν εκπρόσωποι των αρχών από το Δήμο Δίου-Ολύμπου, την Πιερία και τη Θεσσαλονίκη.
Και για την Ιστορία…
…Ο Σύλλογος Λιτοχωριτών ιδρύθηκε το 1934 και από τότε βρίσκεται συνεχώς σε λειτουργία, διαθέτοντας ιδιόκτητη στέγη και γραφείο στην οδό Μπιζανίου 44. Αυτή την εποχή εκτιμάται ότι υπάρχουν στη Θεσσαλονίκη περίπου 4.000 Λιτοχωρίτες με πολλές και ποικίλες δραστηριότητες σε πολλούς τομείς, όπως εμπορική ναυτιλία, ελεύθεροι επαγγελματίες, γιατροί, καθηγητές, δάσκαλοι, δημόσιοι υπάλληλοι, οικοδόμοι, φοιτητές, συνταξιούχοι κτλ.
Οι πρώτοι Λιτοχωρίτες εγκαταστάθηκαν από αιώνες στη Θεσσαλονίκη, από το Απελευθερωτικό Κίνημα του 1854 και κυρίως μετά την Επανάσταση του Ολύμπου, στα 1878, όπου πρωτοστάτησαν οι κάτοικοι του Λιτοχώρου με την τοπική Επαναστατική Κυβέρνηση με Πρόεδρο τον μεγαλέμπορο Ευάγγελο Κοροβάγγο. Οι Τούρκοι, αφού έκαψαν το Λιτόχωρο και μετά από διπλωματικές πιέσεις των Μεγάλων Δυνάμεων της εποχής, μετέφεραν ένα σημαντικό τμήμα του Λιτοχωρίτικου πληθυσμού, κυρίως προεστούς (περίπου 180 οικογένειες), στη Θεσσαλονίκη, στο Πεδίο του Άρεως, σημερινό Γ’ Σώμα Στρατού, από το οποίο ένα μέρος παρέμεινε μόνιμα πια στην πόλη. Στις δεκαετίες που ακολούθησαν, ήρθαν και εγκαταστάθηκαν και άλλοι Λιτοχωρίτες, κυρίως ναυτικοί, οικοδόμοι και επαγγελματίες.
Χώρος συνάντησης των Λιτοχωριτών ήταν, από τα τέλη του 19ου αιώνα, το καφενείο με την επωνυμία «Λιτόχωρο» ή το «καφενείο του Τσιάλη», όπως το έλεγαν αργότερα οι Λιτοχωρίτες. Αυτό βρισκόταν στην Παλιά Παραλία, στη θέση όπου ήταν μεταπολεμικά το καφενείο «Αιγαίον». Ήταν στέκι κυρίως των Λιτοχωρινών καπεταναίων και ναυτικών, που έδεναν τα καράβια τους ακριβώς απέναντι, δίπλα στα Αγιορείτικα. Στη συνέχεια χώρος συνάντησης είναι ο χώρος της ιδιόκτητης Στέγης, όπως προαναφέρθηκε.
Ο αριθμός των Λιτοχωριτών αυξήθηκε αρκετά και το 1934 αποφάσισαν να δημιουργήσουν σύλλογο με την επωνυμία «Σύλλογος των εν Θεσσαλονίκη Λιτοχωριτών» καθώς και το 1966 τη Στέγη, στην οδό Μπιζανίου 44, όπου έκτοτε στεγάζεται.
Σήμερα οι Λιτοχωρίτες κατοικούν διεσπαρμένοι σε ολόκληρο το πολεοδομικό συγκρότημα της Θεσσαλονίκης, όμως αρκετοί διαμένουν από πολύ παλιά στην περιοχή του κέντρου Θεσσαλονίκης, Γ’ Σώματος Στρατού, Αγίας Τριάδας, Σχολής Τυφλών, Παπαφείου Ορφανοτροφείου, Φάληρο, Τούμπα, Τριανδρία ….
Με εκτίμηση
Για το Δ.Σ.
Ο Πρόεδρος, Κάκκαλος Θεόδωρος
Η Γεν. Γραμματέας, Καναβούρα Ελένη
Ο ΟΛΥΜΠΟΣ
Φεγγάρια κι’ όνειρα γλυκά, καράβια στολισμένα,
αστέρια φεγγαρόλουστα στον ουρανό στημένα.
Λουλούδια, γάργαρα νερά, πλατάνια με τους ίσκιους,
Όλυμπε, είσαι ζωγραφιά σε ασημένιους δίσκους.
Φαράγγια κι’ όμορφες πλαγιές, μεθάς και ξαναπίνεις,
δεν τη χορταίνεις τη χαρά θαρρείς θεός θα γίνεις.
Στις θεϊκές ανηφοριές, γίνονται όλοι ίσοι,
Με θαυμασμό τη χαίρονται όλοι αυτήν τη φύση.
Στις κορυφές σαν ανεβείς και τις αχνοπατήσεις,
πως ήρθαν οι θεοί εδώ, τότε θα εξηγήσεις.
Κοντύτερα προς το Θεό οι μυθικοί θεοί μας,
στο υψηλότερο βουνό , στη χώρα τη δική μας.
Στα απάτητα λημέρια σου, κλέφτες, καπετανέοι,
τους τούρκους δεν φοβήθηκαν, καθόλου οι γενναίοι.
Ζήνδρος ο καπετάνιος τους κι’ ο Λάππας ο ανδρείος,
τον Όλυμπο δεν άφησαν να τον πατήσει αχρείος.
Του Ολύμπου η επανάσταση, η χιλιοδοξασμένη,
άνοιξε δρόμους λευτεριάς στη γη την πικραμένη.
Του Κοροβάγγου η φωνή, έγινε η παντιέρα
κι’ άναψε στη Μακεδονία μας φωτιές πέρα για πέρα.
Στην εθνική αντίσταση, στ’ απόκρυφά σου μέρη,
οι αντάρτες έστησαν στον Γερμανό, της λευτεριάς καρτέρι.
Αίμα, θυσίες, κι’ όνειρα, τις ράχες σου στολίζουν,
κι’ όσοι σε επισκέπτονται, θαυμάζουν και δακρύζουν.
Ο μέγας Ιθακήσιος, μες ’ στη σπηλιά του μόνος,
ζωγράφισε τις ομορφιές, τις χάρες σου, τους πόνους,
και έστειλε το Μύθο σου σ’ όλης της γης τα πλάτη,
κι’ ανέβασε όλους τους θεούς στου ουρανού τα βάθη.
Χριστιανική συνέχεια έδωσες με καμάρι,
στον Άγιο μας, κι’ έλαμψες με τη δική του χάρη.
Προσκυνητές κι’ αγωνιστές, του κόσμου η δυστυχία,
περνά απ’ τ’ άγια μέρη σου και βρίσκουν ηρεμία.
ΛΙΤΟΧΩΡΟ 23-1-2025
ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ ΜΑΥΡΟΜΜΑΤΗΣ
ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΟΣ